Ameli Alfsdóttir Jakobsen (NO)

Ameli Jakobsens kunstnerskap kan deles inn i to kategorier, portrett og konseptuelt

Konseptuelt

Ameli har hatt en tøff oppvekst med ulike utfordringer, blant annet har hun opplevd mobbing, svik, sosialangst, depresjoner og mistet mange nære, både til sykdom, selvmord, overdose og drap.
Dette er noe av bakgrunnen til at hun i dag jobber med barn- og ungdom under psykisk helse. Hun har en innsikt innen disse  vanskelige temaene som gjør at arbeidene blir utført med verdighet og hun stiller de vanskelige spørsmålene med en oppriktig og omsorgsfull nysgjerrighet.


Hun har tatt for seg flere vanskelige temaer, her nevnes to av de:


Døden, "Av jord har du kommet, til jord skal du bli, men aller først skal du bli til en sommerfugl". Dette arbeidet omhandler døden og hva som faktisk skjer når man dør. 
For Ameli handlet det om behovet om å finne en vakker side ved døden, at ikke alt bare er svart, dystert og konstant. For å betrygge seg selv etter en lang periode med dødsangst og fordi hun har mistet mange som stod henne nær. Men finnes det egentlig?
Hun gjorde store studier innen historie, biologi, så utallige dokumentarer, utforsket via mikroskop, og fremstilte forråtnelsesprosesser.

Mobbing og selvmord "De utstøtte // The outcast"

Ameli har opplevd mobbing på nært hold, på flere måter, dette er en av hennes fanesaker. Hun har også mistet flere til selvmord. 
I arbeidet "De utstøtte // The outcasts" tar hun for seg mobbing og selvmord hos barn og ungdom, i Norge. 
Hun gjorde studier i over 1 år i forkant av utstillingen. Så dokumentarer, gjorde intervjuer, leste menneskerettighetene, FN- barnekonvensjonen, leste uante mengder fagstoff, snakket med barn- og ungdom, så statistikker. 
Til utstillingen fremstilte Ameli en interaktiv begravelse av 3 barn og inviterte publikum til å ta en avskjed med noen kanskje de har mistet. 
Hun fikk enorm oppmerksomhet rundt dette arbeidet, utelukkende positive. 

 

Portretter

Som en stor kontrast til arbeidene innenfor vanskelige temaer, jobber Ameli mye med portretter.

I disse arbeidene er hun leken og kreativ i bruk av farger, lys, materialer, teknikker, og i kombinasjon av teknikker og teksturer.  Hun selv kaller dette befriende. 
Hun har jobbet med flere kjente fjes og aktører og har i fotosammenheng blitt sammenliknet med David LaChapelle. 
Fotografiene hennes er ofte fargerike og filmatiserte, de kan ofte se ut som stillfoto fra filmer. 

Hun syntes det er spennende å finne nye måter å gjøre et portrett på, gjennom tekst, humor, skulptur, foto, tegning, maleri og grafikk og prøver å være totalt hemningsløs hva gjelder "hva som er riktig" å gjøre og ikke.

Ameli driver også eget konseptuelt galleri, hvor hun inviterer ukjente - og kjente kunstnere fra hele verden til gruppeutstillinger.
Konseptet fungerer slik at Ameli lager en setning/tittel til en utstilling og kunstnere søker med sin tolkning av denne setningen. 
Hun mener at kunstnere er alle som jobber med å skape noe, musikk, dikt, tekst, podcast, teater, dans, maleri, foto, osv.

Utstillingene er derfor ofte interaktive, levende og uforutsigbare.
Galleriet heter Din Lømmel!, @dinlommel.

Din Lømmel! er et uavhengig galleri og Ameli er eneste ansatt.